Nieuwe Hollandse Waterline, Koude Oorlog, krakers
Fort Pannerden is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (www.hollandsewaterlinie.nl) en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. De rol van Fort Pannerden was dus cruciaal, het is ‘de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’. De Linie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. (www.hollandsewaterlinie.nl/unesco)
Fort Pannerden was volledig belegerd in de tijd van W.O. I, had kort een rol in W.O. II totdat de invallende Duitsers het fort dreigden te bombarderen. Na de Koude Oorlog raakte het fort in verval. Het werd jarenlang het domein van krakers. Sinds 2009 heeft het fort een publieksfunctie.
Restauratie voltooid
De herinrichting is de kroon op de restauratie van Fort Pannerden. In de periode 2009 – 2011 werd het fort ingrijpend casco gerestaureerd dankzij bijdragen van Rijk, Provincie Gelderland, gemeente Lingewaard en diverse fondsen. Met de herinrichting van 2015 krijgt het fort een nieuwe bestemming als informatie- en beleveniscentrum. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem Nijmegen en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, bovendien de partners Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland. Ook BankGiroLoterij, ANWB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds gaven financiële steun. Het belangrijkst zijn natuurlijk de meer dan 80 vrijwilligers die samen zorgen dat onze bezoekers een memorabele dag hebben in dit schitterend gerestaureerde fort.