Kunst op Fort Pannerden

 

Ook dit jaar biedt Fort Pannerden, verkozen tot het mooiste Fort van Nederland!, een podium aan kunstenaars van het Kunstcollectief Gelderse Poort vanaf het tweede weekend van september.

Beeldende kunst

Vanaf zaterdag 9 september tot en met 30 oktober zijn er werken te zien van 3 beeldend kunstenaars: Peter Bergenhenegouwen (beelden en objecten), Gerrie Cuijpers (schilderijen en (foto)collages) en Charlotte Aukema (grafisch werk).

Peter Bergenhenegouwen
De rode draad in zijn werk is beweging. Motorisch, mechanisch, mentaal of perspectivisch. Peter heeft de docentenopleiding Handvaardigheid, H.A.N. Nijmegen 1989-1994 gevolgd. Kortere tussenopleidingen als bronsgieten, smederij, enz.. Eerst, vanaf 1994, met grote installaties, later handzamer, in een overgang naar figuratief en brons, toont hij zijn gedachten over de wereld in de vorm van beelden en bewegende objecten. Die laatsten zijn dan toch weer groot. Na een periode met voornamelijk figuratief werk heeft hij gaandeweg ook weer vormen gevonden voor het abstractere werk in brons. Sinds 2001 werkt hij als professioneel beeldhouwer. Gemiddeld exposeert hij 5 à 6 keer per jaar, in beeldentuinen, galeries, en op speciale locaties, meestal op uitnodiging, in Nederland, Belgie en Duitsland. Al zijn werk is autonoom. Het zijn de verhalen die hij wil vertellen, de vragen die hij stelt bij de kaders waarbinnen we onszelf bewegen.
Op deze website kunt u een overzicht van zijn werk vinden.

 

Gerrie Cuijpers
Gerrie Cuijpers is autodidact. Ze heeft zich tot beeldend kunstenaar ontwikkeld door haar innerlijke drijfveer en interesses te volgen. Dit bracht haar in eerste instantie tot portret schilderen. Haar achtergrond is de opleiding tot theaterdocent en in dit vak werkte ze veel met mensen, personages en het innerlijk van waaruit personages opgebouwd worden. Haar beeldende werk ontstaat uit de verstrengeling die ze voelt met bepaalde thema’s zoals de vergankelijkheid, de mens als/is een beest, de kracht van de natuur. Gerrie tekent, schildert, maakt collages die ze digitaal bewerkt, schrijft en assembleert. Ze houdt ervan oud werk in collages te hergebruiken en ook om haar poëzie te verenigen met haar beeldende werk. Daarnaast maakt ze ook handmatige prints van o.a. linosnede en natuurlijke materialen.
Op deze website kunt u een overzicht van haar werk vinden.

 

Charlotte Aukema
Charlotte Aukema werkt als zelfstandig grafisch ontwerper, webdesigner en vrijkunstenaar. Thema in haar werk is multi-dimensionaliteit, zowel in tijd als in ruimte: het gelijktijdig tonen van voor en achter, eerder en later, boven en onder. De zoektocht naar het zichtbaar maken van deze gelaagdheid is de drijvende kracht achter haar werk. De ruimtes in landschap en architectuur lenen zich hiervoor bij uitstek. Ze begint meestal met schilderen van grote doeken met acryl en houtskool. Deze scant zij. Vervolgens knipt zij in het beeld, verplaatst delen en voegt grafischer beeld, tekeningen, plattegronden en fotografie toe. Tot slot laat zij het werk printen op bamboepapier en voegt er zonodig handmatig nog lagen aan toe. Het uiteindelijke werk is een (duurzame) print in beperkte oplage.
Op de website Aukema ontwerp kunt u een overzicht van haar werk vinden.

 
Openingstijden

Het fort is de hele maand september geopend van 11.00-17.00 uur, behalve op maandag.

Alle evenementen