Eureka, de maand van de geschiedenis

 

Beleef de Maand van de Geschiedenis op het mooiste fort van Nederland: Fort Pannerden!

Eureka!

In oktober én november.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen worden dan activiteiten door het hele land georganiseerd. Onder het motto “Ontdek gisteren, begrijp vandaag” brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht aan de hand van het voor dit jaar gekozen thema: ‘Eureka!’. Uiteraard doet Fort Pannerden ook mee!

Het sperfort dat gebouwd is op de splitsing van Rijn en Waal is een bijzonder bouwwerk. De ‘grote bult’ verbergt vijf ingenieus aangelegde verdiepingen die de werking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie moesten verzekeren: Fort Pannerden bij Doornenburg.

Veilig en zelfvoorzienend:

Als belangrijk militair bolwerk is Fort Pannerden een veilig bouwwerk met diep weggestopte kruitkamers met dubbele wanden en ventilatiekanalen met bochten. Alles om te voorkomen dat een eventuele vijand de voorraden in brand kan steken. Maar ook met een systeem dat regenwater filtert tot drinkwater. Hoe lang het ook droog is, uit de druipkokers in Fort Pannerden druppelt altijd schoon drinkwater! Zelfvoorzienend dus!

Bijzondere fortelementen:

Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt een aantal bijzondere architectonische en technische fortelementen inzichtelijk gemaakt. Wat maakt Fort Pannerden een bijzonder bouwwerk en hoe is dit door de jaren heen veranderd?

Routeboekje 

Aan de hand van een routeboekje wordt u door het fort geleid langs 10 architectonische en technische hoogstandjes!

Openingstijden

In de maand oktober is het fort behalve de weekenden ook geopend op de woensdagen van 11.00-17.00 uur en gedurende de herfstvakantie (16 oktober t/m 29 oktober) alle dagen behalve maandag.

Via de volgende links vindt u meer info over openingstijden en tickets voor Fort Pannerden. Met de Museumkaart is de toegang gratis.

Overig aanbod:

Er is tevens een kunstexpositie van kunstenaars van het Kunstcollectief Gelderse Poort en een speciale speurtocht voor kinderen onder het motto: Eeuwige Fortkunst.

Het fort verder verkennen:

De gidsen van Fort Pannerden laten u graag alle details van Fort Pannerden zien, er worden meerdere rondleidingen op een dag gegeven.
Liever zelf op pad? Neem de audiotour fortverhalen mee, doe de puzzeltocht Expeditie Pannerden of speel het escaperoomspel Elements. Een kanondemonstratie behoort ook tot de mogelijkheden. Ook zijn er mooie wandelingen uitgezet in de Klompenwaard en in de fortgracht.
Geniet van het uitzicht over de rivieren vanaf het dak en sluit de dag af in onze horeca.

Alle actualiteiten